معرفی برنامه لاتک یا لاتکس(latex)

TeX سیستم حروفچینی بوده که برای اولین بار در آمریکا اختراع شد و در مدت کوتاهی برتری آن به سیستمهای حروفچینی دیگر ثابت شد. دراین سیستم حرفه ای جا برای استفاده از انواع فرمولهای ریاضی باز شده و فرد نویسنده به جای اینکه سرگرم فونت، صفحهآرایی و بخشهای جانبی بسیار شود به اصل موضوع میپردازد و بقیهی کارها برعهده ی خود نرم افزار میباشد. تا مدتها این سیستم بسیار کاربرد داشت تا اینکه فردی بنام لزلی لمپورت امکانات بیشتری به این سیستم اضافه کرد ونام این سیستم به LaTeX تغییر کرد.
نرم افزارLaTeX با وجود پیچیدگیهای خاصی که دارد امکاناتی را برای شما فراهم میکند که به راحتی قادر به چشمپوشی از آنها نخواهید بود. شما قادر خواهید بود با این برنامه حجم عظیمی از اسناد، نامه های شخصی و اداری، پایاننامه و تحقیقات، کتابهای ریاضی دارای فرمولها و اشکال را تهیه کنید. ما دراین بخش قسمتی از مزایا و معایب این برنامه را در ادامه آورده ایم.
احتمالا وقتی برای اولینبار وارد محیط این برنامه میشوید خود را میان انبوهی از کدها و حروف مییابید که شما را کاملا گنگ و پشیمان میکند؛ سخت ترین قسمت کار با سیستم LaTex همینجاست! شما باید با کدهای این برنامه آشنا شوید. درواقع با دادن کدهای مخصوص در هربخش نرمافزار به آسانی وظیفهی خود ویا حتی بیش از وظیفهی خود را انجام میدهد. دفعات اول کار با این نرمافزار برایتان بسیار خسته کننده و مبهم خواهد بود اما کافیست شیرینی کار با این سیستم را بچشید دیگر نمیتوانید به نرمافزارهای دیگر حتی فکرکنید. همانطور که قبلا هم گفته شد قابلیتهای ویژه این برنامه در نوشتن معادلات ریاضی و شماره گذاری آنها، با وارد کردن یک یا چند کد، برنامه به طور خودکار فاصلهی متون تا کنارههای صفحات، اندازه فونتها، نوع فونتها، شمارهگذاری قسمتها و....را بسیار بهترو منظمتر از Word انجام میدهد.
کیفیت خروجیها بسیار بهتر از Word است. قابلیت ارجاع هوشمند به متون و مقالات علمی دیگر، تغییر سریع قالب بندی نوشتهها ومقالات، فرمت سادهی این برنامه که به ما اجازه میدهد درصورت بروز خطا با تغییر چند کد به راحتی تمام برنامه تغییر یافته و اصلاح میشود در صورتی که برای همین اصلاحات در برنامه Word به زمان بسیار بیشتری نیاز داریم. درحقیقت لاتکس بهتربن برنامه برای ارائهی پایاننامهها، مقالات و پژوهش هاست که امروزه در بیشتر دانشگاههای دنیا آن را به Word ترجیح میدهند. درایران نیز اکثر دانشگاههای فنی این برتری را فهمیده و LaTeX را جایگزین Word کردهاند ولی هنوز بیشتر دانشگاههای غیرفنی به دلایل مختلف Word را ترجیح میدهند احتمالا این بخاطر تعدد نویسندهها در مقالات تجربی و امکان مشارکتی Word میباشد که البته این امکان در LaTeX نیز فراهم شده است. به هرحال اگر دانشجو هستید قبل از نگارش پایاننامهی خود موضوع را با دانشگاه درمیان بگذارید. کپی رایت LaTeX رایگان است ،اسناد تولیدی آن ثبات دارند، فایلهای تولیدی در لاتکس مستقل از سیستم عامل بوده و حتی در دستگاههای با سیستم عامل شرکت اپل خروجی درستی دارند در صورتیکه نرم افزارهای مشابه دچار مشکل میشوند. برای دانلود این نرم افزار نیاز به یک ادیتور و کامپایلر داریم که ممکن است در نصب آنها دچار مشکل شوید که میتوانید در این مورد به سایتها و مقالات تخصصی سری بزنید. خوشبختانه زبان فارسی و قواعد فارسی به خوبی در این برنامه گنجانده شده و به راحتی با کلمات فارسی میتوانید با نرم افزار کارکنید. به هرحال میتوانید برای جلوگیری از ابهام و گنگی در استفاده، ابتدا ویدئوها و مقالات تخصصی را خوب ببینید و مطالعه کنید و نگران نباشید به مرور زمان به یک کاربر حرفهای تبدیل خواهید شد! در یک کلام اگر اهل تایپهای نه چندان ساده و نوشتههای سخت نیستید احتمالا Word را ترجیح دهید ولی اگر اهل تایپ زیاد و مقالهها و ارائههای دانشجویی هستید LaTeX را امتحان کنید.
محتوا نویس:زهرا سعادتپور
پاورپوینت استخراج مقاله پژوهشی از پایان نامه
تاریخ درج : 1399/4/4
تعداد بازدید تا کنون :1632
نطرات کاربران