جستجو   :  

تاثیر صبحانه بر روی تحصیل دانش آموزان

در حالی والدین به بهبود کیفیت آموزشی فرزندانشان با انجام اقداماتی از جمله تدریس خصوصی، نام نویسی آن ها در کلاس های فوق برنامه، نام نویسی در مدارس و آموزشگاه های معتبر اقدام می کنند، نقش تغذیه به نوعی به حاشیه رانده می شود این در حالی است که متخصصان معتقدند تغذیه نامناسب تاثیر بسزایی در کاهش تمرکز حافظه و یادگیری دانش آموزان دارد. بروز برخی از بیماری ها نتیجه کمبود دریافت برخی مواد مغذی است که می تواند زمینه ساز اشکال در یادگیری و تمرکز و حافظه شود به عنوان مثال کم خونی و فقر آهن به ویژه در دختران نوجوان می تواند زمینه ساز ایجاد مشکل در قدرت یادگیری و تمرکز شود. دانش آموز در ساعات مختلف روز در مدرسه نیاز به تمرکز دارد و زمانی که به اندازه کافی یا به گونه ای مناسب صبحانه نخورده باشد، امکان کاهش قدرت یادگیری او وجود دارد و این مورد در مطالعات علمی اثبات شده است. وعده صبحانه مهم‌ترین وعده غذایی محسوب می‌شود و برای هوشیاری کافی دانش‌آموزان در طول روز و حفظ سلامت جسمی و ذهنی آنان ضروری است. دانش‌آموزان سعی کنند در وعده صبحانه از لبنیات به‌ویژه شیر و پنیر و سبزیجات استفاده کنند. افزایش نسبی قند خون بدنبال صرف صبحانه موجب بهبود عملکرد مغز و تامین انرژی لازم برای فعالیت روزانه می شود. صبحانه باعث تثبیت قند خون می شود و فعالیت طبیعی مغز هم به دنبال تثبیت قند خون حاصل می گردد، از آنجا که سوخت سلول های مغزی با مواد قندی حاصل می شود ، تأمین این سوخت در صبح موجب افزایش قدرت یادگیری ، تقویت حافظه کوتاه مدت، افزایش تمرکز و کاهش خواب آلودگی می شود. دانش آموزان می بایست صبحانه را نیم تا یک ساعت قبل از شروع فعالیت فکری میل نمایند و بهتر است که صبحانه بر پایه نان باشد، همچنین مصرف مواد غذایی پروتئینی که دارای پروتئین هایی با کیفیت بالا هستند (نظیر شیر، پنیر، ماست چکیده و تخم مرغ) و سبزیجات نیز برای وعده صبحانه بسیار مفید است. نخوردن صبحانه اثرات منفی بر یادگیری دانش آموزان برجای گذاشته و در نتیجه بر اثر مختل شدن فعالیت طبیعی مغز، یادگیری و تمرکز حواس کاهش می یابد. کودکانی که از خوردن صبحانه امتناع می ورزند، در انجام تکالیف ریاضی کارایی کمتری داشته و قدرت خلاقیت و ابتکار آن ها کاهش می یابد. با حذف صبحانه وعده های غذایی مواد مغذی که در این وعده دریافت می شود، در وعده های دیگر جایگزین نخواهد شد و فرد را دچار کمبود کالری، ویتامین ها و املاح می کند.

در وعده صبحانه دانش آموزان، نان به عنوان منبع تامین انرژی، پنیر یا تخم مرغ به عنوان یک منبع پروتئین و شیر برای تامین پروتئین و کلسیم باید گنجانیده شود. کره همراه با مربا یا عسل و یا خرما بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه را تامین می کند، علاوه بر آن کره منبع خوبی از ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A و D است. البته شیر اهمیت خاصی در رژیم غذایی دانش آموزان دارد. شیر حاوی مواد مغذی مهم از جمله پروتئین، کلسیم، فسفر و بعضی از انواع ویتامین های گروه B و ویتامین A است که به خانواده ها توصیه می شود حتی الامکان از شیرهای پاستوریزه کم چربی استفاده کنند. به والدین توصیه می شود که صبحانه را به عنوان یک وعده غذایی مهم تلقی کنند و همگی به دور یک سفره به صرف صبحانه بپردازند تا تشویقی برای کودکان باشد.

همچنین حتی الامکان شام در ساعات ابتدای شب صرف شود و کودکان زودتر بخوابند تا صبح برای صرف صبحانه اشتها لازم را پیدا کنند. تنوع در مواد صبحانه سبب جلب کودکان و نوجوانان به مصرف صبحانه می شود و این روش در سنین بالاتر هم رغبت افراد را به صرف صبحانه افزایش می دهد. استفاده از انواع آب میوه طبیعی در کنار صبحانه می تواند به تغییر ذائقه در زمان صرف غذا و افزایش تمایل به صرف صبحانه کمک کند. مواد تعیین شده در ۶ گروه هرم غذایی که شامل نان و غلات، میوه، سبزی، لبنیات، گوشت و حبوبات است، مناسب‌ترین تغذیه برای دانش‌آموزان محسوب می‌شود. چراکه این موارد با داشتن تمام مواد مورد نیاز، انرژی کافی بدن را تامین می‌کنند.

از آنجا که درس خواندن بلافاصله بعد از غذا خوردن از دیگر اشتباهات تغذیه ای دانش آموزان است نباید بلافاصله بعد از خوردن یک وعده غذایی، سراغ مطالعه بروند چون ثابت شده است که پس از صرف یک وعده غذایی، خون رسانی به دستگاه گوارش بیشتر می شود و کارایی اعمال هوشمندانه افت می کند.

خوردن تنقلات موقع درس خواندن از دیگر اشتباهات رایج در بین دانش آموزان می باشد خیلی از دانش آموزان طبق عادت زمان درس خواندن از تنقلات استفاده می کنند، این شیوه از غذا خوردن در خلال درس خواندن اگرچه برای تأمین سوخت مغز ، مناسب است اما اگر حالت افراط پیدا کند و از برنامه درستی پیروی نکند، خطر چاقی را به دنبال خواهد داشت.

بهترین برنامه برای میان وعده ها استفاده از میوه و سبزیجات تازه یا میوه های خشک شده است. میوه ها به خاطر آب و ویتامین های فراوانی که دارند موجب حفظ شادابی و رفع خستگی می شوند ، همچنین مصرف آن اضطراب را کاهش می دهد.این گروه از مواد غذایی به دلیل مؤثر بودن در تنظیم قند خون می تواند انرژی لازم برای فعالیت های مغزی را تأمین کند لذا توصیه می شود در طول یک روز، دست کم ۲ تا ۳عدد میوه مصرف شود. غذاهاى حاوى پروتئین میزان یادگیرى را افزایش مى‌دهند. همچنین زمینه ی لازم براى ارتباط بین سلول هاى مغز را فراهم مى‌کنند. از سوى دیگر کربوهیدرات ها، انرژى بخش هستند، اما اگر به مقدار زیاد و بدون پروتئین کافى مصرف شوند، موجب خواب آلودگى مى‌شوند.

کمبود اسیدهاى چرب ضرورى موجب آلرژى(حساسیت) و مشکلات یادگیرى شامل کم توجهى و اختلالات بیش فعالى مى‌شود. تغذیه ی سالم در هر سنى مهم است، اما براى کودکان در حال رشد مهم تر است. مخصوصاً اگر در یادگیرى دروس خود مشکل داشته باشند. غذاهاى گوشتى اغلب خوشمزه و تازه تر هستند. به علاوه در معرض آفت کش ها و موادشیمیایى نیز نبوده‌اند. بچه‌هاى کوچکتر بیشتر به غذا و همینطور مواد شیمیایى هوازى حساس هستند. پس آنها بیش از همه از غذاهاى گوشتى استفاده مى‌کنند. طبق تحقیقات ، آنچه نوجوانان مى‌خورند بر یادگیرى آنان تأثیر مى‌گذارد و صبحانه بیش از دیگر وعده‌هاى غذایى مؤثر است. بچه هایی که همراه صبحانه مقدار زیادى پروتئین مصرف مى‌کنند، بیش از آنهایی که غذاى غنى از کربوهیدرات مصرف مى‌کنند، در یادگیرى دروس خود موفق هستند.

منابع:

www.daneshschools.com

www.irna.ir

www.beytoote.com

www.rahe-mobin.ir

webda.mums.ac.ir

تاریخ درج  :  1397/8/3  
تعداد بازدید تا کنون :520

نطرات کاربران

 
ارسال نظر 
نام شما :
آدرس ایمیل :
متن پیام  :

   
تصویر امنیتی