جستجو   :  

بیماران روماتیسمی چه بخورند و چه نخورند؟

روماتیسم بیماری است که بیشتر مفصل ها و استخواه های همبند را درگیر می کند و انواع مختلفی با نام های روماتیسم مفصلی، روماتیسم قلبی، روماتیسم چشمی وروماتیسم ستون فقرات شناخته می شود. نام دیگر روماتیسم مفصلی آرترین روماتوئید و روماتیسم قلبی، تب روماتیسمی است و روماتیسم مفصلی و قلبی در زنان و روماتیسم ستون فقرات در مردان شایع تر است.

آیا علائم عمومی روماتیسم را می شناسید؟ در 70 درصد موارد شروع روماتیسم مفصلی با علائم عمومی مانند ضعف، کاهش اشتها، درد مبهم عضلات و احساس خستگی است. بیمار ممکن است ماهها قبل از اینکه دچار درد و تورم مفصل شود این علائم را داشته باشد.

اما علائم مفصلی وغیر مفصلی روماتیسم چیست؟ این علائم در 30 درصد مبتلایان به روماتیسم مفصلی دیده میشود. درد مفاصل با حرکت یا فشار وارد کردن برآن، احساس خشکی مفصل که معمولا در صبح بیشتر است ولی با گذشت زمان بهتر میشود وعلائم غیر مفصلی روماتیسم که در 40 درصد مبتلایان دیده میشود: برآمدگی های بدون درد زیر پوست که در 25 درصد مبتلایان وجود دارد. تنگی نفس به موجب درگیر شدن بافت ریه درگیر شدن عروق خونی در هر جایی از بدن که بیشتر در عروق پوست و دستگاه عصبی است ولی میتواند در عروق خونی روده، طحال، لوزالمعده، ریه، کبد، گره های لنفاوی و کبد هم باشد. درگیری عروق در هر کدام از این اعضاء میتواند علائم مخصوص به آن عضو را ایجاد کند.

اما آنچه مورد بحث ما می باشد نقش تغذیه دراین بیماری می باشد. مواد غذایی و تغذیه مناسب نقش مهمی‌در مقابله با بیماری روماتیسم و برخی از بیماری‌های ناشی از آن مانند روماتوئید پلی آرتریت دارند. در واقع برخی مواد غذایی خواص التهاب زدایی دارند در حالی که برخی دیگر التهاب زا هستند؛ بنابراین لازم است که در گام اول مصرف مواد غذایی التهاب‌زدا را افزایش و مصرف مواد غذایی التهاب زا را کاهش داد تا درمان روماتیسم موثر واقع شود. لازم است که مصرف مواد غذایی حاوی میزان بالای سدیم (نمک) کاهش داده شود تا مشکل احتباس آب که در نتیجه دریافت کورتون بروز می‌کند کاهش یابد.

تزریق کورتون یکی از درمان‌های رایج روماتیسم است. گفتنی است که برخی عناصر مغذی برای مقابله با روماتیسم مفید هستند مانند مس و سلنیوم که اولی برای نگهداری و حفظ غضروف‌ها و استخوان‌ها و دومی‌برای مقابله با دردهای مفاصل موثر هستند.

مواد غذایی ضد روماتیسم مفصلی: دانه‌های روغنی بادام، گردو، فندق، تخم کتان، میوه درخت کاج و ... جزو دانه‌ها و مغزهای روغنی پرکالری هستند که نباید در مصرف آن‌ها زیاده‌روی کرد. چون امکان اضافه وزن وجود دارد و همین اضافه وزن نیز یکی از عوامل تشدید‌ کننده روماتیسم است. با این حال مصرف میزان کم و مناسب این دانه‌ها و مغز‌ها حاوی عناصر مغذی به‌ویژه مس و سلنیوم هستند که برای مقابله با این مشکل مفید عمل می‌کنند. این عناصر خواص ضدالتهابی بسیار موثری دارند. این دانه‌های روغنی همچنین سرشار از کلسیم هستند که باعث تقویت و افزایش استحکام استخوان‌ها می‌شوند. بادام و پوره فندق نیز جزو منابع مفید و باارزش ویتامین E هستند. این ویتامین با رادیکال‌های آزاد مقابله کرده و از غشاهای سلولی بدن محافظت می‌کند. ویتامین E در طول زندگی همه از اهمیت بالایی برخوردار است، چون خطر ابتلا به روماتیسم نیز با افزایش سن بیشتر می‌شود؛ بنابراین توصیه می‌شود از همان ابتدای کودکی و همچنین جوانی به فکر میزان ویتامین E بدنتان باشید. برخی ماهی‌ها و غذاهای دریایی ماهی‌های حاوی امگا ۳ مانند قزل آلا و ... برخلاف مواد غذایی حاوی امگا ۶ خواص ضدالتهابی و مسکنی دارد. متاسفانه مواد غذایی حاوی امگا ۶‌ها پیش ساز التهاب در بدن هستند. در اوایل سال ۱۹۸۰ محققان دانمارکی به این نتیجه رسیدند که اسکیمو‌ها به ندرت از بیماری‌های مفصلی رنج می‌برند. این محققان بعد از بررسی برنامه غذایی آن‌ها دریافتند که اسکیمو‌ها بزرگ‌ترین مصرف‌کننده اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که به میزان زیادی در ماهی‌ها و گوشت فوک هستند. محققان بررسی‌های بیشتری روی تاثیر امگا ۳‌ها انجام داده و به این نتیجه رسیدند که مصرف امگا ۳‌ها باعث بهبود حرکت مفاصل و سلامت آنهامی‌شود. پروتئین‌های گیاهی توفو یا همان پنیر سویا، تمپه سویا و ... جزو منابع غذایی پروتئین‌های گیاهی هستند. خوشبختانه این روز‌ها محصولاتی مانند توفو در ایران نیز جایگاه خود را پیدا کرده است. تمپه نیز یکی از محصولات غذایی تهیه شده از دانه‌های سویای تخمیر شده با قارچ است. شما می‌توانید از فروشگاه‌های بزرگ یا مراکزی که محصولات غذایی گیاهی می‌فروشند این مواد غذایی را تهیه کنید و از پروتئین‌های گیاهی موجود در آن‌ها استفاده کرده و جایگزین پروتئین‌های حیوانی کنید.

گوشت قرمز که حاوی پروتئین است در عین حال دارای امگا ۶ فراوانی نیز هست که مصرف زیادی آن برای افرادی که به روماتیسم مبتلا هستند مناسب نیست. متاسفانه در غضروف افراد مبتلا به روماتیسم میزان امگا ۶‌ها بسیار بالا و میزان امگا ۳‌ها به‌طور غیرعادی پایین است؛ بنابراین لازم است که امگا ۶‌ها را تا حد امکان کاهش داد.

مصرف ادویه‌ها: ادویه‌ها و سبزیجات معطر را منبع واقعی و باارزش آنتی اکسیدآن‌ها بدانید. درست است که مصرف این ادویه‌ها در حین طبخ غذا زیاد نیست، اما ترکیب شدن آن‌ها با آنتی اکسیدان‌های موجود در مواد غذایی بسیار کمک‌ کننده است. واقعیت شگفت انگیز این است که یک قاشق چای خوری دارچین معادل یک لیوان آب انگور آنتی اکسیدان دارد. از بین ادویه‌های مناسب برای روماتیسمی‌ها یا آرتروزی‌ها می‌توان به صمغ مر Myrrh اشاره کرد. بر اساس طب سنتی هند این صمغ آسیایی حاوی ترکیبات فوق‌العاده‌ای است که به مقابله با آرتریت و روماتیسم کمک می‌کنند. زردچوبه نیز یکی دیگر از ادویه‌های پرخاصیت است که از خواص و قدرت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی برخوردار است. سبزیجات کاسنی فرنگی، تره فرنگی، کدو حلوایی، فلفل دلمه ای، خیار، بادمجان، آرتیشو، کدو، هویج، تربچه؛ گوجه فرنگی، انواع کلم‌ها و ... حاوی خواص آنتی اکسیدانی بالایی هستند که برای مقابله با روماتیسم لازم و ضروری هستند. توجه داشته باشید که در شروع مصرف بهتر است با گوجه فرنگی آغاز کنید، چون حاوی میزان زیادی لیکوپن، فلاوونوئید‌ها و برخی رنگدانه‌های کاروتنوئیدی است که قدرت آنتی اکسیدانی بالایی دارند. بعد از گوجه فرنگی کلم‌ها از ارزش بالایی برخوردار هستند، چون سرشار از آنتی اکسیدآن‌هاو همچنین ترکیباتی به نام «گلوکوزینولات»‌ها هستند که با مسدود کردن روند التهابی در مفاصل مانع از تخریب سلول‌های غضروف‌ها می‌شود. در حالت کلی زمانی که پای روماتیسم به میان می‌آید ارزش مصرف سبزیجات پررنگ‌تر می‌شود، چون این موادغذایی سرشار از آنتی اکسیدآن‌ها و در عین حال کم کالری هستند.

اما درانتها باید بدانید تشخیص و تجویزنهایی را حتما باید درنزد مشورت پزشک خود انجام دهید.

منابع:

برترین ها

باشگاه خبرنگاران جوان

Doctornim.ir

خرید و فروش فایل

تاریخ درج  :  1397/9/7  
تعداد بازدید تا کنون :614

نطرات کاربران

 
ارسال نظر 
نام شما :
آدرس ایمیل :
متن پیام  :

   
تصویر امنیتی