جزوه درس تاریخ علم شیمی (کیمیاگری در سرزمینهای اسلامی)
علاقه شدید مسلمانان به تحصیلی علم از ستایش اسلام از علم و عالم سرچشمه میگیرد. در قرآن کریم در لابلای آیات آن در موارد زیادی علم مورد ستایش قرار گرفته و نادانی نکوهش گردیده است. درشکل گیری فرهنگ و علوم اسلامی چند عامل سرنوشت ساز دخالت داشت. نخست اینکه شریعت مقدس اسلام مسلمانان را به برادری و برابری دعوت میکرد و از برای علم و علماندوزی و عالم ارزش زیادی قائل بود. دوم اینکه سرزمینهایی که به دست مسلمانان فتح شد، خود مهد تمدن و فرهنگهای پیشرفتهای بودند. خلفای عباسی بر خلاف امویها به فارسی و علوم یونانی علاقه زیادی داشتند، علاوه بر آن، وزیران برمکی هم در این راستا سعی فراوان داشتند که مردم را به مطالعات علمی تشویق کنند. نسطوریان در ایران کتابها و نوشتههای زیادی را در زمینه کیمیا و کیمیاگری به ارمغان آوردند و باعث توسعه و تکامل کیمیا در ایران شدند.
پاورپوینت عوامل شیمیایی زیان آور محیط کار
از سالهای نزدیک به 650 پس از میلاد به بعد تا حدود پنج سده نگهداری و توسعه کیمیاگری اسکندریه در اختیار مسلمانان قرار داشت. آنها اصطلاح کیمیا را به الکیمیا برگرداندند و بعدها که اروپائیان از نو با کیمیا از طریق تماس با مسلمانان آشنا شدند و در نوشتههای خود آنرا بصورت الکمی به کار بردند. در صدر اسلام کیمیاگران بزرگی پا به عرصه وجو گذاشتند و منشا خدمات علمی ارزشمندی شدند. برخی از کیمیاگران اسلامی شروع کیمیاگری اسلامی را به خالد ابن یزید نسبت میدهند که از خاندان بنی امیه بود.
امام جعفر صادق ( 82 یا 83 تا 148 ه.ق) آن حضرت را یکی از کیمیاگران آن عصر میدانستند. به ایشان رسالهای در علم کیمیا تحت عنوان ” فی العالم الصناعه و الحجر المکرم“ نسبت میدهند.
جابر ابن حیان( 107 تا 200 ه.ق) یکی از شاگردان امام صادق بود. جابر علاوه بر آنکه در کیمیاگری استاد بود، از فلسفه و علوم زمان خود نیز آگاهی داشت.
تهیه تیزاب سلطانی، کلرید جیوه یا سوبلیمه و سفیداب سرب(هیدروکربنات سرب) را به وی نسبت میدهند.
پاورپوینت طراحی پروژه های ژئوشیمیایی - ژئوشیمی محیطی
برتلو شیمیدان فرانسوی میگوید: ” جابر همان مقامی را در کیمیا دارد که ارسطو در منطق دارد. بعدها، سیستم فکری جابر متوجه نظر رواقیها شد و برای پدیدهها علل مادی جستجو کرد و در این حال، گرما، سرما، رطوبت و خشکی از نظر او میتوانستند از اجسام جدا شوند و سپس با نسبیتی از نو با هم امتزاج یابند و از آنجا، اجسام مادی دیگری را بسازند. گرچه این کار جابر بسیار بدیع بود اما به شیوه درستی به کار گرفته نشد.
دانلود جزوه درس تاریخ علم شیمی در قالب pdf
جزوه تاریخ علم شیمی به صورت تایپ و صفحهآرایی شده در 21 صفحه و مناسب رشتههای شیمی تهیه شده است. فهرست مطالب جزوه تاریخ علم شیمی شامل عناوین زیر است:
- تقسیم بندی تاریخ علم شیمی از بعد زمانی
- دوران پیش از کیمیاگری
- کیمیاگری و چگونگی روی کار آمدن آن
- کیمیاگری مصری
- نقطه نظرهای کیمیاگران چینی
- نقطه نظرهای فلاسفه هند درباره کیمیا
- کیمیاگری در سرزمینهای اسلامی
- شکل گیری کیمیای اسلامی
- انتقال شیمی به سرزمینهای اروپایی
- برخی از کیمیاگران اروپا
- عصر جدید در اروپا و آغاز تحول در کیمیاگری
- قرار گرفتن شیمی در خدمت پزشکی
- پایان دوران کیمیاگری
- نظریه فلوژیستون - گازها
- بحثی پیرامون میل ترکیبی
- شناسائی گازها
- قانون لاوازیه و قانون نسبتهای معین
- نظریه اتمی
- جرم اتمی
- فرضیه آووگادرو
- شکل گیری شیمی آلی
- جدول دورهای و شکل گیری شیمی معدنی
- تنظیم شیمی معدنی و شیمی فیزیک
دانلود پاورپوینت ايمنی مواد شيميايی
شیمی از عهد باستان تا به امروز تقریباً سه دوره تاریخی کاملاً متمایز را پشت سر گذاشته است، یکی شیمی عملی در پیش از رواج کیمیاگری، دیگری دوران کیمیاگری و سومی شیمی پس از دوران کیمیاگری است. دوران کیمیاگری یک دوره طولانی دو هزارساله، از حدود سده سوم پیش از میلاد تا سده هفده بعد از میلاد را در بر میگیرد. پس سه دوره تاریخی شیمی شامل:
- شیمی عملی در دوران پیش از رواج کیمیاگری
- شیمی در دوران کیمیاگری
- شیمی پس از دوران کیمیاگری
برای دریافت این جزوه وارد لینک منبع مستقیم و دریافت جزوه درس تاریخ علم شیمی شوید.
تاریخ درج: 1403/8/29