جستجو   :  

تغذیه برای پیشگیری و بهبود افراد مبتلا به ام اس -به همراه pdf

مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس نوعی بیماری خود ایمنی و التهابی است که در آن سلول‌های دفاعی بدن به اشتباه به میلین که همان غلاف محافظت کننده فیبرهای عصبی در مغز و نخاع است حمله می کنند. در این صورت نیز میلین از بین رفته و در اطلاعات ارسال شده توسط مغز به ارگان‌های بدن اختلال به وجود می آید و در طولانی مدت فرد مبتلا دچار ناتوانی جسمی می‌شود. در برخی موارد بیمار نسبت به بیماری خود ناآگاه است و پزشک برحسب اتفاق موفق به تشخیص آن می‌شود. مشخصه ی اصلی بیماری ام اس پلاک است و به بخش هایی از مغز گفته می‌شود که در آن میلین تخریب شده و در ام آر آی به صورت نواحی سفیدرنگ دیده می شوند.

به طور کلی شایع ترین نوع بیماری که حدود 60 تا 65 درصد موارد را تشکیل می دهد نوع عودکننده و بهبود یابنده است. در این نوع هر چند ماه یکبار علائمی مانند تاری دید، ضعف بدنی یا علائم جدید بروز می کنند و سپس بهبود می یابند. شیوع MS در سراسر جهان روند رو به رشدی را نشان می‌دهد و در طی سالیان اخیر در ایران نیز بسیار افزایش یافته است.

علت ابتلا به این بیماری به خوبی شناخته نشده است و عوامل مختلفی مانند عفونت، وراثت، منطقه جغرافیایی و همچنین رژیم غذایی به عنوان دلایل احتمالی مطرح شده‌اند. متاسفانه تاکنون هیچ روش درمانی کامل پزشکی برای ام اس ( MS ) پیدا نشده است اما درمان دارویی برای عدم پیشرفت بیماری و یا کند کردن روند بیماری وجود دارد .

فیزیوتراپی نیز در اختلالات حرکتی می تواند به عنوان درمان کمک کننده به کار رود. به طور کلی علاوه بر افراد عصبی و پراسترس بیشتر دو گروه اشخاص با رفتارهای غلط خود را در معرض ابتلا به بیماری ام اس قرار می دهند که شامل:

1- افراد حساس و زودرنج: این نوع افراد عموما اشخاصی هستند فوق العاده حساس, زودرنج و عصبی و با کمترین ناملایمات از حالت عادی خارج شده و تعادل خود را از دست می دهند و ساعت ها فکر خود را مشغول کرده و به خود و دیگران پیله می کنند.

2- افراد با طبع سرد: افرادی هستند که از نظرژنتیک دارای طبع سردی بوده و مدام ازغذاهای سردی بخش (غذاهائی با pH اسیدی) به حد وفوراستفاده می کنند و علاقه زیادی به خوردن ترشی, سرکه, تمبر هندی, ماست, قره قورت و امثال آن ها دارند.

برای اینکه سالم باشید و از زندگی خوبی برخوردارباشید در درجه اول خودتان هستید که باید به خودتان کمک کنید کسانیکه بیماری ام اس دارند می دانند که این بیماری تاثیرات نامطلوب زیادی دارد و شخص هرگز فکر نمی کرد که دچار این بیماری شود البته این بیماری به تغذیه فرد خیلی ارتباط دارد و وزن ایده ال نیز مهمترین و اصلی ترین شرط است که بایستی رعایت شود شخص اگر قوی باشد می تواند این بیماری را مهار کند.

رژیم غذایی مناسب برای بیماران ام اس امروزه شواهد علمی بسیاری وجود دارد که اهمیت و نقش تغذیه را در حفظ سلامتی بیماران مبتلا به MS ثابت کرده است. برای داشتن یک تغذیه مناسب در درجه اول انرژی دریافتی بیماران باید با توجه به شرایط آن‌ها برای پیشگیری ازافزایش و کاهش وزن غیرضروری تنظیم شود؛ درعین‌حال مقادیر مناسب و کافی پروتئین و کربوهیدرات نیز استفاده شود. برای انتخاب چربی‌ها استفاده از روغن زیتون، روغن ماهی و سایر منابع اسیدهای چرب امگا۳ توصیه می‌شود و تا حد ممکن باید مصرف چربی‌های اشباع محدود شود. منبع عمده چربی‌های اشباع مواد غذایی با منشأ حیوانی مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچرب هستند. همچنین این بیماران به علت کم‌تحرکی ناشی از بیماری و استفاده از کورتن مستعد پوکی استخوان هستند و با یک رژیم غذایی مناسب می‌توان از پوکی استخوان جلوگیری کرد.

تحقیقات حاکی از این واقعیت است که اکثر بیماران ام‌اس طی بیماری دچار کاهش یا افزایش غیرطبیعی وزن می‌شوند که هر دوی این حالات بر وضع بیمار اثر منفی دارد. با پیروی از تغذیه صحیح می‌توان وزن بیمار را درحد مطلوب حفظ کرد. دیگر این‌که تغذیه سالم از دو عارضه شایع و مهم ام‌اس یعنی یبوست و عفونت‌های ادراری پیشگیری می‌کند. تغذیه مناسب یکی از فاکتورهای مهم در کنترل بیماری ام اس است. مصرف غذاهای پرچرب و مصرف چربی های حیوانی، گوشت قرمز چرب و فرآورده های لبنی چرب، غذاهای بسیار شیرین، بادمجان، سوسیس و کالباس برای بیماران ام اس مضر است و مصرف این غذاها در بیماران می تواند به تشدید حملات ام اس کمک کند. مصرف مواد غذایی طبیعی فرایند نشده و تازه حاوی منیزیم می تواند به کاهش روند پیشرفت بیماری ام اس کمک کند. بیماران ام اس باید چهار گروه غذایی شیر و لبنیات، سبزیجات، میوه، گوشت و مواد پروتئینی در برنامه غذایی خود قرار دهند. مصرف ماهی به دلیل ویتامین دی اسیدهای چرب امگا3، گوشت بوقلمون، گوشت سفید، انواع گوشت های ارگانیک که کمتر حاوی مواد نگهدارنده است مناسب است. بیماران ام اس باید از مصرف انواع غذاهای کنسرو شده، کبابی، غذاهای سرخ شده سوسیس و کالباس و غذاهای پرچرب پرهیز کنند. مصرف روزانه هشت لیوان آب برای بدن ضروری بوده و مصرف نوشیدنی های گرم مانند خرما، شیر سویا، دارچین و جوانه گندم در بیماران ام اس به کنترل بیماری ام اس کمک می کند.

انواع نوشیدنی های کافئین دار و گاز دار برای بیماران ام اس مناسب نیست آب و آبمیوه تازه مصرف منابع کلسیم مانند شیر، ماست و دوغ برای بیماران ام اس ضروری است.

مصرف سبزیجات تازه و غیر کنسرو شده، مصرف میوه های نارنجی و زرد رنگ مانند زردآلو، انواع توت های تیره، شاه توت به دلیل وجود آنتی اکسیدان برای بیماران ام اس ضروری است. بیماران ام اس باید روزانه 2 تا سه واحد شیر، هفت تا 11 واحد غلات و حداقل پنج واحد سبزیجات و 2 تا سه واحد گوشت و گروه پروتئین مصرف کنند. کمبود ویتامین D یکی از فاکتورهای ابتلا به بیماری ام اس است،مصرف لبنیات و اشعه نور خورشید بهترین منبع برای تامین ویتامین D است.

بیماران ام اس برای تامین ویتامین D مورد نیاز بدن از ویتامین های مکمل D استفاده کنند و روزانه 10 دقیقه در معرض نور خورشید قرار گیرند. کمبود آنتی اکسیدان ها در بیماران ام اس می تواند بیماری را تشدید کند ،سلنیوم جزء املاح معدنی است و به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند ،آجیل تازه مانند بادام زمینی حاوی مقادیری آنتی اکسیدان است.مصرف اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 و ویتامین B 12 که وظیفه حفاظت از ملین های رشته های عصبی را به عهده دارد در بیماران ام اس ضروری است. ویتامین های گروه E ، ویتامین C و ویتامین A منبع خوبی برای تامین آنتی اکسیدان است. ویتامین های C و E و گروه B و املاح معدنی مثل منگنز، منیزیم، سلنیم و روی برای تامین سلامت ام اسی ها ضروری است. پس غذاهایی را که منابع خوب این مواد هستند مصرف کنید.

میوه ها و سبزی های تازه مخصوصا سبزی های دارای برگ سبز پررنگ مثل اسفناج منبع خوبی برای دریافت املاح و ویتامین های مورد نیاز شماست. ماهی ساردین و سالمون به علت آن که منبع خوبی از امگا3 و امگا 6 هستند برای ام اسی ها مفید است. یکی از عوارض ام اس، لخته شدن خون است که برای جلوگیری از آن ویتامین K مفید است. روغن زیتون، جوانه بروکسل، کلم بروکلی، کلم، اسفناج، بامیه، جعفری خام، کلم پیچ، شلغم و کاهو منابع خوبی از ویتامین K هستند.

داشتن وزن مناسب و متعادل در بیماران ام اس مهم بوده ،چاقی زیاد در افراد ام اس سبب التهاب و تشدید بیماری می شود. ورزش برای مبتلایان به ام اس می تواند سبب بهبود عملکرد قلب و گردش خون شود و به کنترل و حفظ وزن مناسب به آنها کمک کند. ورزش های هوازی مانند پیاده روی، شنا و ایروبیک برای بیماران ام اس مناسب است و با توجه به شدت و نوع بیماری ام اس یکسری ورزش های سنگین و خطرناک باید محدود شود. داشتن روحیه بالا در بیماران، نگرش مثبت به زندگی و دوری از استرس می تواند به کنترل و پیشگیری بیماری کمک کند.

رژیم غذایی بیماران ام اس:

الف) گروه نان و غلات

۱- بهتر است از غلات کامل و سبوس‌دار مانند نان‌های سنگک، نان جو و نان‌های سبوسدار استفاده شود چراکه استفاده از غلات کامل به دلیل داشتن فیبر و الیاف غذایی نه‌تنها به کنترل وزن کمک می‌کند بلکه مانع یبوست می‌شود و دارای ویتامین‌های گروه ب نیز هست.

۲- انواع غلات به‌ویژه ذرت به علت اسیدی کردن ادرار به پیشگیری از عفونت‌های ادراری کمک می‌کند. ۳- گاهی اوقات بعضی از بیماران به پروتیین موجود در گندم و جو حساسیت نشان می‌دهند در این صورت بهتر است از سایر انواع غلات مانند برنج و ذرت استفاده شود. علایم حساسیت به پروتیین گندم و جو بیشتر به شکل عوارض گوارشی بروز می‌کند اما ممکن است علایم دیگر نیز دیده شود.

ب) گروه سبزی‌ها در بیماران ام‌اس رعایت نکات زیر درمورد سبزیجات بسیار مهم است: ۱- مصرف ۵ سهم سبزیجات تازه در روز پیشنهاد می‌شود. سبزی تازه به نوع پخته ارجحیت دارد چراکه به علت داشتن ویتامین‌های آنتی اکسیدان باعث کند شدن سیر بیماری می‌شود (جعفری، فلفل دلمه، فلفل سبزو…).

۲- از انواع سبزیجات به تنوع استفاده کنید. مصرف انواع مختلف سبزیجات باعث می‌شود که مقادیر مناسبی املاح که هم در حفظ سلامتی و هم در کندشدن سیر بیماری نقش دارند، به بدن برسد.

۳- سبزی‌های دارای برگ سبز تیره مانند اسفناج را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

۴- سبزی سرخ‌شده، پخته، منجمد یا کنسروشده دارای ویتامین و املاح کمی است. همچنین سبزیجات کنسروشده دارای سدیم زیاد هستند و به‌ویژه در زمان استفاده از کورتون نباید مصرف شوند.

۵- اگر به علت مشکلات گوارشی ناگزیر از مصرف سبزیجات پخته هستید، سبزی را با آب کم و در ظروف در بسته بپزید و آب پخت را هم مصرف کنید.

۶- انواع سبزی‌ها به علت داشتن فیبر و مایعات از یبوست پیشگیری می‌کنند.

۷- مصرف مرتب سبزیجات به کنترل وزن کمک می‌کنند.

۸- جالب است بدانید که سبزی‌ها مقدار بسیار کمی چربی دارند! و چربی سبزی‌ها از نوع بسیار مفید است.

برای معرفی مواد مضرو دیگرمواد غذایی مفید در بیماری ام اس مقاله را به صورت pdf می توانید ازفروشگاه ما دریافت نمایید.

لینک دریافت pdf

 

 

تاریخ درج  :  1397/12/25  
تعداد بازدید تا کنون :242

نطرات کاربران

 
ارسال نظر 
نام شما :
آدرس ایمیل :
متن پیام  :

   
تصویر امنیتی